Η ιστορία μας

Το οινοποιείο Ντουράκη βρίσκεται στο ορεινό χωριό του Αλίκαμπου, στην περιοχή του Αποκόρωνα στο Χανιά της Κρήτης. Άνοιξε τις πόρτες του το 1988, με πρωτοβουλία του καταξιωμένου οινολόγου Ανδρέα Ντουράκη, ο οποίος κουβαλώντας οινολογικές και αμπελουργικές γνώσεις από τις σπουδές του στη Γερμανία αλλά και την εμπειρία του σε ξένα και ελληνικά οινοποιεία, επέστρεψε στον τόπο του και ξεκίνησε να καλλιεργεί τα πατρικά αμπέλια και να οινοποιεί.

Το φυσικός κάλλος της ευρύτερης περιοχής του Αλίκαμπου, μαζί με το βραχώδες έδαφος, που προσφέρει φυσικά κελάρια για την αποθήκευση και παλαίωση των κρασιών, αλλά και το μοναδικό μικροκλίμα των Λευκών Ορέων, υπήρξαν εκτός των άλλων καταλυτικοί παράγοντες για την επιλογή της συγκεκριμένης τοποθεσίας για τη δημιουργία του οινοποιείου και τη φύτευση των αμπελιών.
Με αγάπη στην κρητική παράδοση αλλά και το φυσικό περιβάλλον, δημιουργήθηκε το σύγχρονο οινοποιείο με κυρίαρχα υλικά το ξύλο, την πέτρα και το κεραμίδι.

Τα αμπέλια της οικογένειας Ντουράκη βρίσκονται διάσπαρτα στην ευρύτερη περιοχή, είναι μικρής έκτασης, σε έδαφος επικλινές και πετρώδες ανάμεσα στο κρητικό πέλαγος και στις πλαγιές των Λευκών Ορέων. Από εδώ ξεκινούν άνεμοι νότιοι και χαμηλής έντασης, αλλά πλούσιοι σε αρώματα από τα βότανα και τα φυτά των βουνών που συμπυκνώνουν τα σάκχαρα και τα υπόλοιπα στοιχεία του σταφυλιού, για να μεταφερθούν στο κρασί και στη συνέχεια στο ποτήρι σας.

Το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, ο υπερσύγχρονος εξοπλισμός, η πιστοποίηση ISO 22000 που λαμβάνει το οινοποιείο από το 2005 και εξής μαζί με το σεβασμό στις αξίες της Κρήσσας γης, συνηγορούν υπέρ της υψηλής ποιότητας των κρασιών που προσφέρει σήμερα το Οινοποιείο Ντουράκη στην ελληνική αγορά και του εξωτερικού.

Το οινοποιείο από τη δεκαετία του ’90 είναι ανοιχτό καθημερινά και μυεί τους επισκέπτες του στον μαγικό κόσμο της παραγωγής οίνου και της οινογνωσίας.

Η φιλοσοφία μας

Η αγάπη για τη φύση και η χαρά της δημιουργίας ήταν οι κύριοι λόγοι που ώθησαν τον Ανδρέα Ντουράκη να δημιουργήσει το Οινοποιείο στο χωριό του Αλίκαμπου, στον Αποκόρωνα Χανίων. Το φυσικό περιβάλλον αποτελεί πλούτο για τον άνθρωπο και πηγή ζωής, γι’ αυτό και χρειάζεται σεβασμό, φροντίδα και αγάπη για τη αρμονική συνύπαρξη όλων μας. Εδώ, στην πατρίδα μας την Κρήτη, από τα Μινωικά κιόλας χρόνια, λατρευόταν η άγνωστη αυτή δύναμη, η μεγάλη θεότητα, η μεγάλη Μητέρα που ταυτίζεται με τη μητέρα- γη, τη φύση. Βάση της μινωικής θρησκείας υπήρξε άλλωστε ο κύκλος της βλάστησης.

Αυτό τον ίδιο σεβασμό προς τη φύση πρεσβεύει σήμερα το οινοποιείο μας σε όλες τις εκφάνσεις του, όπως στην κατασκευή του οινοποιείου και του περιβάλλοντος χώρου,
διατηρώντας το φυσικό βράχο της περιοχής και ενσωματώνοντάς τον στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου, χρησιμοποιώντας υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, όπως πέτρα και ξύλο, λειτουργώντας εν μέρει με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και προσφέροντας στέγη και φροντίδα σε δεκάδες αδέσποτα ζώα που απέκτησαν μια οικογένεια, φιλοξενούμενα σε ένα ιδανικό φιλικό περιβάλλον, ελεύθερα μέσα στη φύση.

Ο σεβασμός προς τη φύση εκφράζεται σήμερα με την επιλογή της βιολογικής καλλιέργειας του αμπελιού. Σε μια εποχή που με την άνοδο της θερμοκρασίας και τις μειωμένες βροχοπτώσεις, η καλλιέργειά του γίνεται όλο και πιο δύσκολη, η λίπανση της αμπέλου γίνεται με χρήση μόνο κομποστοποιημένης οργανικής μάζας ενώ η καταπολέμηση των ασθενειών γίνεται μόνο με φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους.

Πρωταρχικός μας στόχος είναι η δημιουργία εκλεκτών οίνων υψηλής ποιότητας, σεβόμενοι την παράδοση του νησιού, ενσωματώνοντας την μοναδικότητα των ποικιλιών της κρητικής γης, τη βιολογική καλλιέργεια των αμπελώνων, τις μυρωδιές από τα άγρια βότανα των Λευκών Ορέων και τους απέραντους ελαιώνες μαζί με την αύρα της κρητικής θάλασσας.

Διακρίσεις

ΛΥΧΝΟΣ ΛΕΥΚΟΣ

white_lihnos
 

2011
2011

Ασημένιο μετάλλιο στο διαγωνισμό PAR Greek Wine Award 2013

2013
2013

Έπαινος στο διαγωνισμό DECANTER Awards 2014

2014
2014

Top Gold Medal στο διαγωνισμό PAR Greek Wine Award 2016

2018
2018

Gold Medal στο Διεθνή Διαγωνισμό Θεσσαλονίκης 2018

Ευφορία

dessert_romeiko
 

2012
2012

Ασημένιο μετάλλιο στο διαγωνισμό DECANTER Awards 2013

2013
2013

Ασημένιο μετάλλιο στο διαγωνισμό DECANTER Awards 2014

2014
2014

Έπαινος στο διαγωνισμό DECANTER Awards 2015

Kudos Malvasia Aromatica

red_kudos
 

2014
2014

Silver Medal στο διαγωνισμό PAR Greek Wine Award 2015

2015
2015

Gold Medal στο διαγωνισμό PAR Greek Wine Award 2016

Kudos Grenache Rouge

white_malvasia
 

2015
2015

Gold Medal στο διαγωνισμό PAR Greek Wine Award 2016

Lihnos Red

white_malvasia
 

2018
2018

Bronze Medal στο Διεθνή Διαγωνισμό Θεσσαλονίκης 2018

Η ομάδα μας

<?php echo Έμμα

Έμμα

Επί της υποδοχής
Εργάζομαι στο οινοποιείο Ντουράκη από το 2010 ως receptionist, καλωσορίζοντας όλους τους επισκέπτες του. Αποτελώ το δεξί χέρι του Ανδρέα Ντουράκη σε όλες τις δουλειές εντός του οινοποιείου αλλά και στο αμπέλι καθώς δεν τον αφήνω λεπτό από τα μάτια μου. Μένω ξάγρυπνη καθόλη τη διάρκεια του τρύγου, βοηθώντας τον νεότερο οινοποιό, κρατώντας του συντροφιά. Αγαπημένη μου δραστηριότητα οι βόλτες με το μηχανάκι.
<?php echo Ζωή

Ζωή

Υπεύθυνη Εκδηλώσεων
Εργατική, φιλόδοξη και χαμογελαστή, οργανώνω, από το 2016, όλες τις εκδηλώσεις στο οινοποιείο, χειμώνα και καλοκαίρι. Κατά την επίσκεψή σας, θα με βρείτε συνήθως στο χώρο του Μουσείου να κάνω δημόσιες σχέσεις με τους επισκέπτες ή στον χώρο των εκδηλώσεων να παρουσιάζω τις παροχές του Οινοποιείου, πάντα στο μέτρο των αναγκών σας.
<?php echo Ζάχος

Ζάχος

Υπεύθυνος Ασφάλειας
Εδώ και χρόνια η οικογένεια Ντουράκη με εμπιστεύεται για τις υπηρεσίες μου. Αγέρωχος και δυναμικός, από το 2007 περνώ την ημέρα μου στον εξωτερικό χώρο, φροντίζοντας για την ασφαλή και εύρυθμη λειτουργία του Οινοποιείου με το διαπεραστικό μου γάβγισμα. Αγαπημένη ώρα της ημέρας το παιχνίδι στον κήπο με την συνεργάτιδά μου Έμμα.
<?php echo Φρίξος

Φρίξος

Υπεύθυνος για χάδια
Ο τίτλος μου είναι, πιστεύω, ξεκάθαρος για τη δουλειά που προσφέρω περίπου από το 2006, όταν η οικογένεια Ντουράκη με καλωσόρισε στην ομάδα. Θα με βρείτε στην αγκαλιά σας στο πι και φι, όπου και να σας πετύχω για να μπορέσω να πάρω όσα περισσότερα χάδια μπορέσω την ώρα που βρίσκεστε κοντά μας και απολαμβάνετε το κρασί σας. Αγαπημένη ώρα της ημέρας, αυτή του γεύματος, συνοδεία της φίλης μου Μπέτυς.
<?php echo Αντώνης

Αντώνης

Διοίκηση
Η μαγική εικόνα του οινοποιείου… Μια στο αμπέλι, μια στο κελάρι, στην παραγωγή ή στην σάλα οινογευσιών.. συναντήσεις με πελάτες, προμηθευτές και το κινητό να χτυπάει ασταμάτητα.. Ακριβοθώρητος αλλά πάντα χαμογελαστός και αχώριστος από την μεγάλη του αδυναμία, την Ζώη!
<?php echo Εύη

Εύη

Διοίκηση
Δημιουργική διάθεση και πολύ όρεξη για οργάνωση μετά το πρώτο φλιτζάνι καφέ! Πίσω από ένα υπολογιστή, τις περισσότερες ώρες της ημέρας : Social media, προμηθευτές, ιστοσελίδα, κρατήσεις.. και ξανά από την αρχή.. Δυστυχώς, ακόμη δεν έχω καταφέρει να δημιουργήσω μέρες με 48 ώρες ώστε να τα προλάβω όλα!
<?php echo ΑΛΕΞΙΑ

ΑΛΕΞΙΑ

Υπεύθυνη Γραφείου
Υπεύθυνη γραφείου και...new entry στην ομάδα. Δραστήρια, ευέλικτη και χαμογελαστή, οργανώνω τις λειτουργίες του γραφείου και εξυπηρετώ τους πελάτες του οινοποιείου με προθυμία και συνέπεια. Αγαπημένη στιγμή της ημέρας? Το πρωί που με υποδέχονται με χαρά η Έμμα, ο Ζάχος και η Ζωή!
<?php echo ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

Υπεύθυνη Οινογευσιών
Θα με βρείτε στην αίθουσα γευσιγνωσίας καθώς σας περιμένω για να δοκιμάσουμε μαζί πολλά κρασιά και να μάθουμε την ιστορία τους! Θα είμαι πολύ χαρούμενη να ανακαλύψουμε μαζί το μονοπάτι αρωμάτων του κρητικού κρασιού! Αγαπημένη στιγμή της ημέρας; Τα χαμόγελα που εισπράττω όταν οι καλεσμένοι μας βρίσκουν το κρασί που τους ταιριάζει!
<?php echo Δημήτης

Δημήτης

Υπεύθυνος Οινογευσιών
Ένα blend θετικής ενέργειας και ανήσυχου πνεύματος. Πάντα έτοιμος να συνοδεύσω τους επισκέπτες μας στα μέρη του οινοποιείου και να ανακαλύψουμε παρέα τη διαδρομή των σταφυλιών από τα αμπέλια μέχρι τα ποτήρια με το κρασί τους.
<?php echo ΑΝΔΡΕΑΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ

Υπεύθυνος Παραγωγής
Θα με βρείτε στο οινοποιείο καθημερινά! Ψάξτε με μέσα στο κελάρι, στο εμφιαλωτήριο ή στις δεξαμενές. Στο χώρο δηλαδή της δημιουργίας, εκεί που ξεκινάνε όλα! Αγαπημένη στιγμή πάντα όταν γεύεσαι σα καλός «μάγειρας» το πιάτο σου, ειδικά όταν αυτό είναι πολύ επιτυχημένο!
<?php echo Νεκτάριος

Νεκτάριος

Υπεύθυνος Παραδόσεων
Παραδίδω με το πιο πλατύ χαμόγελο και την καλύτερη διάθεση τις παραγγελίες σας σχεδόν πάντα στην ώρα μου! Στους μήνες του τρύγου όμως θα με βρείτε και στο αμπέλι. Αγαπημένη στιγμή της ημέρας, η αγκαλιά της κόρης μου το απόγευμα που γυρνάω σπίτι!
Οινοποιείο Ντουράκη